Ondernemerscoach - Expertise: Verbinden en oplossingen vinden

Koen Konings

“Denk niet dat je als gevestigde ondernemer alles al weet.”
Koen Konings werkte na zijn studie Bestuurskunde jarenlang in het bedrijfsleven, maar al gauw werd het voor Koen duidelijk dat hij als zelfstandig ondernemer aan de slag wilde. Samen met een vriend startte hij twintig jaar geleden Aleco, een bedrijf dat zich bezighoudt met het organiseren van sportieve activiteiten met een maatschappelijk doel. Zij zetten sport als middel in.

ibizz
Koen Konings

Dit bedrijf heeft verschillende pijlers die zich onder andere richten op:

  • Topsport en talentontwikkeling
  • Revalidatie en blessurepreventie
  • Vitaliteit en gezondheid
  • Aleco biedt programma’s voor mensen die op de achtergrond zijn geraakt in de samenleving. Door het inzetten van sport helpt men deze mensen hun plek weer te vinden in de maatschappij.
  • Inzet in het bedrijfsleven: door het organiseren van sportieve activiteiten voor het bedrijfsleven, probeert men het ziekteverzuim terug te dringen en de prestaties op de werkvloer te verbeteren.

Groeien met StartToGrow
Koen heeft deelgenomen aan het Groeiprogramma van StartToGrow. Door de aankoop van een pand op Sportpark Vierhoven in Roosendaal was er extra groei mogelijk. Door deel te nemen aan het Groeiprogramma kreeg Koen inzicht in nog meer kansen en mogelijkheden. Zo kon er een talentcentrum worden opgezet met andere dienstverleners in hetzelfde pand, die ook werken op het gebied van vitaliteit en gezondheid. Zo kon Aleco, als een van de dienstverleners in het talentencentrum, groeien, én konden Koen en zijn compagnons groeien als persoon. Wat daarbij hielp, was dat Koen kon sparren met Paul Hoogerhuis, coach bij StartToGrow.

Blijf een positieve mindset houden
Na 20 jaar gaat Koen stoppen bij zijn bedrijf Aleco. Zijn compagnon zet het bedrijf in zijn eentje voort. Koen heeft de overstap naar de overheid gemaakt, waar hij als projectleider \aan de slag gaat in het publieke domein. Ook in zijn nieuwe rol blijft hij werken vanuit zijn positieve benadering.  Koen Konings: “Er komen als ondernemer problemen op je pad, maar die kun je oplossen”. Je leert veel van ondernemen en komt op een heel andere manier in het leven te staan.  Hij vertelt: “Zeker als je net van school komt, kun je met ondernemen veel ervaring opdoen. Maar ook op latere leeftijd is het hebben van een eigen onderneming ideaal, want dan kun je je ondernemerschap goed combineren met je thuissituatie. Dit is met name handig als je kinderen hebt.”

Rol als ondernemerscoach
Koen zet zich na een jarenlange samenwerking bij StartToGrow nu ook in als ondernemerscoach. Op verzoek van Paul ondersteunt Koen een Roosendaalse onderneemster. Met haar spart Koen over hoe zij haar ondernemersverhaal kan overbrengen. Hierbij duiken ze dieper in de motivaties achter de beslissingen die de onderneemster heeft genomen.  Deze aanpak heeft als doel om de kwaliteit van die keuzes te verbeteren en bewustere besluitvorming te bevorderen.  

Van zzp’er naar een groeiend bedrijf
Samen met Koen kun je als startende ondernemer de fases doorlopen die horen bij het ondernemerschap. Zo groei je binnen een mum van tijd van zzp’er naar een volwaardig bedrijf. Koen helpt je je positie te verwerven in de markt. Daarnaast denkt Koen met je mee over hoe je het best kunt omgaan met je personeel. Hierbij komen zaken zoals personeelsplanning en het bevorderen van motivatie onder je werknemers, bijvoorbeeld door middel van teamuitjes, aan bod.  Daarnaast helpt hij je bij het opbouwen van relaties met andere stakeholders, zoals gemeentes.

Hierom werk je samen met StartToGrow
Koen raadt het zeker aan om met StartToGrow samen te werken. Hij adviseert je om goed te kijken naar wat je ondersteuningsbehoefte is. Samenwerken met StartToGrow is vooral interessant wanneer er nog veel onduidelijkheden zijn. Voor groeiende ondernemers is het eveneens waardevol om in gesprek te kunnen gaan met iemand die ook beginnende bedrijven ondersteunt. Je kunt dan beter een strategie voor de toekomst uitdenken en er wordt dan beter op de details gelet.  Al deze aspecten krijgen de nodige aandacht wanneer je besluit samen te werken met StartToGrow.