Klantverhaal - Groeiprogramma

‘Het Groeiprogramma heeft bijgedragen aan de groei van mijn bedrijf’

Niels Franken is eigenaar van het interieurontwerpbureau Inspirior in Roosendaal. Met zijn bedrijf ontwerpt Niels, samen met zijn collega’s, interieurs voor particulieren en bedrijven. Hierbij begeleidt Inspirior de klant van A tot Z: van het ontwerp van het nieuwe interieur in verschillende fasen, tot het daadwerkelijk fabriceren van de diverse segmenten van het nieuwe interieur, zoals kasten, een keuken en meubels. Dit succesvolle bedrijf kon groeien dankzij het Groeiprogramma van StartToGrow.

De wens van de klant en de communicatie met de klant staan centraal
Bij het ontwerpen en daadwerkelijk realiseren van interieurs voor particulieren en bedrijven staat de wens van de klant bij Inspirior zeer centraal. Men werkt altijd volgens de ‘Waarom-vraag’: ‘Bij ieder onderdeel van het proces stellen we onszelf de vraag: ‘Waarom doen we wat we doen, en waarom maakt dat de klant tevreden’, aldus Niels. ‘Alleen door precies te werken volgens de wensen van de klant, weet je zeker dat de klant van A tot Z tevreden is, en daar gaat het om.’

Werken met een vast werkproces
Wanneer particulieren of bedrijven bij Inspirior aankloppen voor een nieuw interieur, wordt er altijd gewerkt volgens een vast werkproces. Dit proces begint met een introductiegesprek, waarin de eerste eventuele vragen meteen beantwoord kunnen worden. Daarna wordt er een conceptofferte opgesteld, met foto’s van de huidige situatie. Is deze eerste offerte akkoord? Dan wordt er een vragenlijst met open vragen aan de klant voorgelegd, waaruit duidelijk moet worden wat de klant verder nog wil. Ook de ruimte of ruimtes waar een interieur voor wordt ontworpen, wordt grondig onderzocht. Er wordt bijvoorbeeld bekeken wat veel gebruikte looproutes zijn en hoe de lichtval is. Dat is belangrijke informatie. Na het verzamelen van alle informatie worden er drie schetsontwerpen gemaakt: een die waarschijnlijk voldoet aan de wensen van de klant, eentje die een paar aanpassingen bevat en een die volledig out-of-the-box is. Zo wordt er voor de klant duidelijk wat er allemaal mogelijk is. Als de klant keuzes heeft gemaakt, wordt er een volledig en definitief 3D-ontwerp gemaakt, inclusief een filmpje. Hierin zitten plannen voor alle onderdelen, zoals de meubels, het plafond of het licht. Deze plannen komen tot uitvoering in samenwerking met een interieurbouwer, die de interieurs ook daadwerkelijk bouwen.

Transformatie tot huidig bedrijf
Zo’n twee jaar geleden heeft Niels deelgenomen aan het Groeiprogramma van StartToGrow. Deze deelname kwam voor Niels en voor Inspirior op een perfect moment. Niels wilde een transitie doormaken met zijn bedrijf, wat makkelijker gemaakt werd door de deelname aan het groeiprogramma. Niels had zijn bedrijf rondom zichzelf gebouwd, maar hij wilde zichzelf en zijn naam minder centraal stellen. In samenspraak met een marketingbureau werd de naam Inspirior bedacht, en werd er een nieuwe huisstijl ontwikkeld. Bij het groeiprogramma had Niels de kans om na te denken over deze stappen. Ook kijk je iedere twee weken in helikopterview naar je bedrijf, zodat je goed kunt zien wat goed gaat en wat beter kan.

Groeien dankzij het Groeiprogramma
Niels was natuurlijk al geruime tijd begonnen met zijn bedrijf, waardoor het Kickstartprogramma van StartToGrow is minder van toepassing was. Daarom koos Niels voor deelname aan het Groeiprogramma. Tijdens de bijeenkomsten van een dagdeel in de week heeft Niels veel geleerd en hij heeft stappen kunnen maken. Niels leerde bijvoorbeeld veel over bedrijfsfinanciën. Daarnaast vindt Niels het fijn dat de deelnemers van het Groeiprogramma niet meteen na afloop van het programma worden losgelaten. Zo heeft Niels nog altijd veel contact met Paul Hoogerhuis van StartToGrow en maakt hij regelmatig van de gelegenheid gebruik om te sparren met de ondernemerscoaches van StartToGrow. Ook bezoekt Niels vaak netwerkevents van StartToGrow, zodat hij van alles waar hij tegenaan loopt kan bespreken met andere ondernemers. Zo breidt Niels zijn netwerk uit. Dit laatste vindt hij de grote kracht van StartToGrow: het uitbreiden van het netwerk en het bespreken van problemen met andere ondernemers, zodat je niet altijd zelf een oplossing hoeft te vinden. Niels raadt iedere ondernemer die zich bij StartToGrow aansluit, dan ook aan om de netwerkevents te bezoeken. Zo spar je met gelijkgestemden over de oplossingen van diverse ondernemersvraagstukken.  Die oplossing is nooit hetzelfde, want: ‘Ondernemen kun je niet leren, dat moet je gewoon doen’, aldus Niels.