Kennisartikel

“We gaan voor een gezonde groei de komende jaren” (Martijn Been, Intratuin Halsteren)

Geen gewoon tuincentrum, maar een dagje uit. Dat is het nog steeds groeiende Intratuin Halsteren. Ondanks de crisis van de afgelopen jaren, kijkt het bedrijf vooruit. Zitten ze midden in een transitie als het gaat om de bedrijfsvoering en zijn er plannen voor uitbreiding in vierkante meters en slimme samenwerkingen.

Martijn Been: “De afgelopen lockdown zagen we zeker niet aankomen. Het was echt direct schakelen, zeker in de voor ons meest drukke periode van het jaar, net voor Kerstmis. Toen de crisis net uitbrak hebben we gezegd: we gaan er met zijn allen in en we komen er met zijn allen weer uit. Want ondanks dat op zo’n moment veel stil komt te liggen, met name de horeca, hebben we er samen voor gezorgd dat iedereen kon en mocht blijven werken voor het bedrijf. Iedereen heeft zich daarin heel flexibel opgesteld door bijvoorbeeld het inleveren van uren, die momenteel weer worden ingehaald.”

Het jaar daarvoor kampte het bedrijf ook met de gedwongen sluiting; wat dat met de voorraad heeft gedaan legt Martijn uit: “Door twee lockdowns is onze voorraad nu erg groot. Voordeel daarvan is wel dat we dit jaar ook weer zeker zijn van een fatsoenlijke en mooie kerstmarkt. Kerstmis wordt over het algemeen ook steeds populairder dus we zijn in de loop der jaren eerder begonnen met de verkoop van kerstspullen. Nu start deze al begin najaar en heb je dus een langere periode voor de verkoop. Komend jaar staat onze inkoop ook weer de nodige uitdagingen te wachten want de vrachtprijzen zijn gigantisch gestegen, er is geen karton, chips worden niet geleverd en grondstoffen zijn enorm duur, dus we ontkomen niet aan prijsverhogingen.”

Ondanks de sterk veranderende economie ziet het bedrijf de toekomst positief in. Dit vertaalt zich in mooie plannen voor uitbreiding. Martijn: “We gaan voor een gezonde groei de komende jaren. Het ‘dagje uit’ wordt steeds belangrijker,
het gaat dan om de totaalbeleving en combinatie van winkel en horeca. We hebben al goede samenwerkingen zoals met Rudolph van Veen en Jeremy Vermolen, maar sinds kort huist er ook een dierenarts in het bedrijf en hebben we een tuinarchitect en interieurdesigner in huis. En daarnaast zijn we bezig met nieuwe concepten, die altijd gepaard gaan met ruimtetekort; dus ook in vierkante meters zal er uitbreiding komen. We zijn constant in beweging en we willen niet alleen een mooie winkel zijn, maar een groene ontmoetingsplek. Duurzaamheid wordt voor ons ook steeds belangrijker vooral ook hoe om te gaan met personeel. We stappen dan ook steeds meer af van het ouderwetse leidinggeven waarin een manager de mensen op de vloer opdraagt iets te doen. Voor iedereen willen we dan ook die fijne groene ontmoetingsplek creëren waarin eigen ontwikkeling en jezelf goed voelen voorop staat.”

Op 31 maart is StartToGrow te gast bij Intratuin Halsteren. Graag nodigen we jou daar als ondernemer voor uit. We krijgen deze middag een unieke inkijk in dit succesvolle bedrijf en de bedrijfsvoering. Deze Company visit is gratis, aanmelden is verplicht.